Pasta do pieczywa z pestek dyni z wanilia

Pasta z pestek dyni na slodko. Smakuje do pszennych buleczek, jak tez do pieczywa pelnoziarnistego. A do tego ma nieziemski zielony kolor 🙂

Na 4 porcje:

100 g luskanych pestek dyni

200 g bialej czekolady

100 g smietany kremowej

1 laska wanilii

skorka otarta z 1 cytryny

75 g masla

3-4 lyzki oleju z pestek dyni

Ziarna dyni uprazyc na suchej patelni, przelozyc do miski i zmiksowac blenderem na drobno lub mikserem kuchennym. W garnku wymieszac smietane z skorka z cytryny. Laske wanili przekroic wzdloz i wyskrobac maz, wlozyc do smietany wraz z laska i zagotowac. Laske wynili wyjac. Dodac polamana na kawalki czekolade i maslo, mieszac do rozpuszczenia juz nie gotujac. Dodac zmielone pestki dyni oraz olej z pestek dyni. Wszystko wymieszac, odstawic do lodowki do stezenia.

Przepis dodaje do akcji:

Zielono mi!    

Przepis z: „Lust auf Genuss. Heiss aus dem Ofen” nr 01/2014

zielono mi, pinkcake,troche inna cukiernia

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.