Kruche ciasteczka z zielona herbata macha

Dla milosnikow tej herbaty w sam raz. Jak dla mnie smak zielonej herbaty byl zbyt dominujacy. Dopiero po kilku dniach nieco zlagodnial. I wtedy naprawde mi smakowaly 🙂

Na ok. 40 sztuk:

200 g masla

75 g cukru pudru

3 zoltka

15 herbaty macha

225 g maki

szczypta soli

5 lyzek brazowego cukru

Maslo wlozyc do miski wraz z cukrem pudrem i ubic na kremowa mase. Dodac 1 zoltko, sproszkowana herbate macha, make i sol. Zagniesc ciasto, zawinac w folie spozywcza i odstawic do lodowki na 15 minut. Ciasto podzielic na 2 czesci, z kazdej uformowac walek o srednicy ok 2 cm. Walki posmarowac 2 pozostalymi rozkloconymi zoltkami. Na blacie wysypac cukier brazowy i obtoczyc w nim walki z ciasta. Nozem kroic ciasto na krazki o grubosci ok. 0,5 cm. Ukladac na 2 blachach wylozonych papierem do pieczenia. Piec w uprzednio nagrzanym piekarníku w temperaturze 175°C (z termoobiegiem- 150°C) ok. 12-15 minut.

Przepis z: „Laura. Backen”nr 5/2011

Przepis dodaje do akcji:

Zielono mi!

 

zielono mi, pinkcake,troche inna cukiernia

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.