Deser pomaranczowo-jablkowy

Sezon na cytrusy chyba jeszczw wciaz trwa? Polecam pyszny pomaranczowy deser z dodatkiem jablka.

pomaranczowy_deserek_2_405x540

Dal 4 osob:

3 pomarancze

1 jablko

100 g cukru

1/2 lyzeczki cynamonu

100 g migdalow

1 lyzka soku zu cytryny

3 lyzki likieru pomarnczowego ( w wersji bezalkocholowej zastapic sokiem pomaranczowym)

2 lyzki cukru pudru

150 smietany kremowej

Pomarancze obrac i wyfiletowac, sok zebrac do rondelka. Jablko obrac i pokroc na kawalki. Dodac do rondelka wraz z sokiem z cytryny i likierem. Zagotowac az jablka zmiekna, nastepnie dodac cukier puder, wymieszac i odstawic do wystudzenia. W rondlu o grubym dnie skaramelizowac cukier z dodatkiem cynamonu, wsypac migdaly i wymieszac, przelozyc papier do pieczenia i poczekac az wystygna. Smietane kremowa ubic. W rondelku umiesic mase pomaranczowa, nastepnie ubita smietane i posypac na wierzchu polamanymi migdalami w karmelu.

Przepis z: „Lisa. Kochen und Backen” nr 1/2011

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.