Kasslerragout

Kassler to popularny w Niemczech rodzaj szynki. Zadziwil mnie ten prosty, ale bardzo smaczny przepis.

Dla 4 osob:

500 g cebuli

1 duza marchew

500 g szynki Kassler (lub innej)

2 lyzki oleju

2 lyzeczki maki

100 ml czerwonego wina wytrawnego (mozna zastapic bulionem)

400 ml bulionu wlowego

rozmaryn mielony

pieprz, sol

Cebule obrac i pokroic na osemki. Marchew obrac i pokroic w kostke. Szynke pokroic w kostke. Narozgrzanym oleju podsmazyc cebule i marchew. Posypac maka i smazyc kolejne 2-3 minuty mieszajac. Polac bulionem i winem, gotowac przez 10 minut, nastepnie dodac pokrojona szynke. Gotowac mieszajac, po 5 minutach dodac mielony rozmaryn. Doprawic do smaku sola i pieprzem (uwaga oryginalna szynka jest mocno slona, wiec nie nalezy z sola przesadzac). Najlepiej smakuje z pure ziemniaczanym.

Przepis uczestniczy w akcji:

 Kuchnia Niemiecka

Przepis z: „Gut & günstig” nr 10/2012

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.