Sernikobrownie

To raczej brownisernik, bowiem ilosc brownie przewaza 🙂 Pyszne jest na pewno 🙂

Na forme o wymiarach 40×30 cm

100 g gorzkiej czekolady

50 ml mleka

200 g miekkiego masla lub margaryny

150 g brazowego cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

4 jajka

250 g maki

20 kakao

1 lyzeczka proszku do pieczenia

nadzienie:

300 g kremowego serka

30 g cukru

20 g maki ziemniaczanej

skorka otarta z 1 cytryny

1 lyzka soku z cytryny

1 jajko

Czekolade polamac na kawalki. Mleko zagotowac i rozpuscic w nim czekolade. Maslo ubic mikserem, stopniowo dodawac brazowy cukier i cukier waniliowy. Nastepnie pojedynczo dodawac jajka ciagle ubijajac. Na koniec dodac mase czekoladowa. Make wymieszac z proszkiem do pieczenia, dodac do masy i wymieszac. Mase przelac do natluszczonej foremki. Serek wymieszac dokladnie z pozostalymi skladnikami nadzienia. Umiescic na ciescie czekoladowym po lyzce w rownych odstepach. Wyrownac lyzka tak aby ciasto bylo gladkie. Wstawic do nagrzanego piekarnika w temperaturze 180°C (z termoobiegiem- 160°C). Piec 25-30 minut.

Przepis z ksiazki: „Das beste zu Weihnachten von Dr.Oetker”, wyd. CoraVerlag, 2012 r.

Przepis uczestniczy w akcji:

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.