Tarta czekoladowa

Z ciemna czekolada, dla prawdziwych smakoszy 🙂 Upieczona w malej foremce.

Na forme o srednicy 20 cm:

100 g maki

30 g cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

szczypta soli

40 g masla z lodowki

1 zoltko

2-3 lyzki rumu

nadzienie:

100 g czekolady gorzkiej

150 g slodkiej smietanki

3 lyzki mleka

1 jajko

Skladniki ciasta zagniec , nastepnie rozwalkowac na placek nieco wiekszy niz foremka. Przelozyc do wysmarowanej tluszczem foremki, wycigajac na brzegach. Placek ponakluwac widelcem. Podpiec 10 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C. Nastepnie obnizyc temperature do 150 °C. Czekolade polamac na kawalki. Mleko i smietanke zagotowac. Rozpuscic w nim czekolade, nieco ostudzic i dodac jajko. Wymieszac. Mase przelac na placek, piec 20 minut, wystudzic w piekarniku.

Przepis z ksiazki: „Kleine Kuchen und Torten”, wyd. Bassermann, 2004 r.

Przepis uczestniczy w akcji:

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.