Tortelli dolci

Ostatkowy wypiek prosto z Italii 🙂 Nie jestem mistrzynia pieczenia w glebokim tluszczu, jednak te male paczusie wyszyl calkiem zjadliwe 😉

 

Na ok. 20 sztuk:

42 g swiezych drozdzy

50 g cukru

200 ml mleka

500 g maki

1 jajko

60 g miekkiego masla

szczypta soli

1/2 lzyeczki skorki otartej z cytryny

ok. 200 g dzemu np. truskawkowego

750 g smalcu do smazenia

Mleko ogrzac do letniej temperatury, rozpuscic w nim drozdze i cukier. Wszystkie skladniki umiescic w duzej misce i wyrobic ciasto. Ostawic do wyrosniecia pod przykryciem na godzine. Nastepnie zagniesc ponownie na omaczonym blacie, uformowac dlugi walek z ktorego robic male kulki, kulki nadziewac dzemem i zaklejac. Piec w mocno rozgrzanym tluszczu (170°C) na zloty kolor czesto obracajac (ok. 3-4 minuty). Wyjmowac lyzka cedzakowa i osaczac na bibule. Mozna obsypac cukrem pudrem.

Przepis z „Mio” gazetki supermarketu Globus nr 02/2015

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.