Brioszki z imbirem i limetka

Pyszne, drozdzowe, z nieco egzotycznymi dodatkami 😉 Imbir daje im piekny, zolty kolor 🙂

 

Dla 4 osob:

1 limetka

10 g korzenia imbiru

250 g maki

20 g cukru

2 lyzeczki sproszkowanego imbiru

1/2 lyzeczki soli

3 jajka

18 g drozdzy

150 g masla o temperaturze pokojowej

Limetke umyc i zetrzec skorke na drobnej tarce, korzen imbiru obrac i zetrzec na drobnej tarce. Wymieszac z maka, cukrem, sproszkowanym imbirem i sola. Zrobic dolek, wkruszyc drozdze. Dodac pozostale skladniki i wyrobic ciasto (Bedzie dosc rzadkie). Odstawic po przykryciem na 2 godziny do wyrosniecia (Nie wstawiac w cieple miejsce, gdyz spora ilosc masla moze sie rozpuscic i ciasto doslownie bedzie plywac… wystarczy temperatura pokojowa). Nastepnie przelozyc do foremek (Ja wzielam te od mauffinek, ale prawidlowe wygladaja nieco inaczej). Odstawic ponownie pod przykryciem do wyrosniecia na godzinie. Wstawic do nagrzanego piekarnika w tepmetraurze 190°C (z termoobiegiem- 170°), piec przez 10 minut, nastenie obnizyc temperature do  170°C ( z termoobiegiem- 190°C) i piec jeszcze 15-20 minut.

Przepis z: „Schrot&Korn” nr 1/2015

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.