Tarta cytrynowa

Od dawna za mna chodzila 😉 przepisow na cytrynowa tarte jest bardzo duzo, ale zdecydowalam sie na te. Bylo warto 🙂 Polecam. cudowyn orzezwiajacy smak 🙂

Na foremke o srednicy 24 cm:

ciasto:

1 zoltko

225 g maki

115 g masla

55 g brazowego cukru

kilka kropel aromatu waniliowego

nieco wody (w razie potrzeby)

nadzienie:

4 zoltka

1 jajko

140 g brazowego cukru

skorka otarta z 4 cytryn + sok wycisniety z tych cytryn

150 g smeitany creme double

Z podanych skladnikow zagniesc ciasto, schlodzic przez pol godziny w lodowce. Rozwalkowac i przelozyc do natluszczonej foremki formujac wyzszy brzeg. Podpiec w temperaturze 200°C przez ok. 10 minut. Zoltka i jajko ubic z cukrem, dodac pozostale skladniki nadzienia i wymieszac, przelac do podpieczonego spodu. Temperture piekarnika obnizyc do 160°C. Piec ok. 25-30 minut, az nadzienie sie zetnie. Tarta nie powinna byc mocno brazowa, dlatego ewentualnie w czasie pieczenia przykryc z wierzchu folia aluminiowa. Nieco wystudzona tarta smakuje najlepiej, albo juz calkowcie schlodzona.

Przepis z ksiazki: „Backen” wyd. Parragon 2009 r.

Przepis uczestniczy w akcji:

Tarta słodka czy wytrawna?

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.