Rogaliki caipirinha

Karnawalowa slodka przekaska wzorowana na slynnym brazylijskim drinku, ktory zawiera sporo limonek i bialego rumu.

Na ok. 40 sztuk:

200 g masla

skorka otarta z 2 limonek

sok z 1 limonki

200 g kremowego serka twarogowego

325 g maki

250 g cukru

100 g cukru pudru

1 lyzka bialego rumu Cachaca

Maslo, skorke otarta z 1 limonki, serek i make zagniesc. Ciasto owinac w folie spozywcza i odstawic do lodwoki na co najmniej godzine. Cukier wymieszac ze skorka otarta z drugiej limonki. Ciasto podzielic na 4 czesci. Na stolnicy posypac nieco maki oraz cukier wymieszany ze skorka z limonki. Rozwalkowac pierwsza czesc ciasta, podzielic na 12 czesc w ksztalcie trojkatow. Kazda czesc posypac na wierzchu cukrem. Zawijac rogaliki i ukladac na blasze wylozonej papierem do pieczenia. Tak postepowac z pozostalymi czesciami ciasta. Rogaliki piec w temperaturze 175°C ( z termoobiegiem- 150°C) na zloty kolor ok. 15-20 minut. Rum, oraz sok z jednej limonki wymieszac z cukrem pudrem. Lukrem smarowac jeszcze cieple rogali i posypac na wierzchu limonkowym cukrem.

Przepis z „Luara. Kochenm und Backen i Winter” nr 5/2011

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.