Pierniczki z konfitura z pigwy

Co roku szukam zamiennika dla miodu w swiatecznych piernikach. Konfitura z pigwy sprawdza sie jak najbardziej 🙂

Na ok. 50 sztuk

250 g konfitur z pigwy

100 g miekkiego masla

1 lyzeczka skorki otartej z cytryny

1 lyzeczka sody oczyszczonej

350 g maki

2 lyzeczki cynamonu

2 lyzeczki imbiru

szczypta gozdzikow

Maslo utrzec mikserem wraz z konfitura z pigwy i starta skorka z cytryny.. Make wymieszac z soda oczyszcona i dodac do ubitego masla. Dodac przyprawy i zagniesc ciasto. Zawinac w folie spozywcza i odstawic do lodowki na 1 godzine.

Nastepnie rozwalkowac na grubosc ok. 1 cm. Wykrawac ciasteczka foremkao srednicy  3,5 cm. Ukladac na wylozonych papierem do pieczenia blachach. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze  180°C (z termoobiegiem- 160°C) ok. 12 minut. Mozna ozdabiac w dowolny sposob.

Przepis z ksiazki: „Das beste zu Weihnachten von dr.Oetker” wyd. Coraverlag, 2012 r.



Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.