Piernik z jablkiem

Naprawde przepyszny! W srodku mieciutki, aromatyczny i nieco wilgotny. Z wygladu moze nieco przypomina galaz drzewa? Polecam!

 

Na forme keksowa o boku 30 cm:

220 g margaryny

2 szklanki maki

1 szklanka cukru

1 lyzka kakao

2 lyzki plynnego miodu

po 1 plaskiej lyzeczce sody oczyszczonej i proszku do pieczenia

4 rozgotowane jablka (bez skorek i gniazd nasiennych)

4 jajka

1 lyzeczka przyprawy do piernikow lub po pol lyzeczki mielonego cynamonu i gozdzikow

Margaryne rozpuscic i nieco ostudzic. Make wymieszac z soda oczysczona, proszkiem do pieczenia, przyprawa do piernikow i kakao. Do margaryny dodac jablka przetarte przez sito oraz jajka i cukier, wymieszac mikserem, nastepnie dodac make wymieszana z innymi skladnikami i miod. Wymieszac. Ciasto wlac do natluszczonej foremki. Piec w temperaturze 190 °C ok. 50-60 minut.

Propozycja do:

   Korzenne przysmaki  Wigilijny Piernik 2014

Przepis z ksiazki „Przepisy czytelnikow” Biblioteczka Poradnika Domowego nr 4/96

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.