Muffiny z gruszkami

Wlasnie teraz „dochodza” zimowe odmiany gruszek. Zebrane jakies kilka tygodni temu dojrzewaja juz w domu 🙂 I swietnie pasuja do muffinkow 🙂

Na 12 sztuk

250 g gruszek (1 duza)

2 lyzki soku z cytryny

250 g maki

2 lyzeczki proszku do pieczenia

1/2 lyzeczki sody oczyszczonej

1 jajko

125 g cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

80 ml oleju

250 g jogurtu naturalnego

Gruszke obrac, wyciac gniazda nasienne, pokroic na kawalki i skropic sokiem z cytryny. W duzej misce wymeiszac make, proszek do pieczenia i sode oczyszczona. Jajko ubic, dodac cukier, olej, cukier waniliowy i jogurt, rozmieszac. Przelac do miski z sypkimi skladnikami, ddadc kawalki gruszki. Szybko wymieszac, nakladac do foremek muffinkowych wlozonych papierowymi papilotami. Piec w nagrzanym uprzednio piekarniku w temperaturze 180°C (z termoobiegiem- 160°C) ok. 30 minut.

Przepis z ksiazki: „Leckere Muffins”. wyd. Bellvista

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.