Zupa wielowarzywna z pulpecikami

Na chlodne dni w sam raz- warzywa i miesna wkladka 🙂

Dla 4 osob:

pol kg mielonego miesa wieprzowego

1 jajko

1 cebula

olej

1 mala buleczka

2 ziemniaki

kilka rozyczek kalafiora

3 marchewki

1 korzen pietruszki i kilka galazek natki

1 maly seler (korzeniowy)

sol, pieprz

Marchewki, korzen pietruszki, ziemniaki obrac, ziemniaki pokroic w kostke. Ziemniaki i waryzwa wlozyc do garnka. Zalac woda (ok. poltora litra), dodac posiekana natke pietruszki i rozyczki kalfiora. Gotowac 20 minut. Przyprawic do smaku sola i pieprzem. Warzywa wyjac i posiekac.

Cebule obrac, posiekac na drobno. Bulke namoczyc w wodzie i odcisnac. Dodac cebule i bulke do miesa, oraz wbic jajko. Przyprawic do smaku i wyrobic eleastyczna mase. Uformowac male klopsiki. Wlozyc do osolonej wrzacej wody, gotowac 15-20 minut. Gotowe klopsiki wlozyc do zupy.

 

Przepis z pisma „Chwila dla Ciebie”jeden z  numerow z 2012 r.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.