Hiszpanskie magdalenas

  

 

Klasyk hiszpanskiego sniadania. Dosyc podobne do francuskich madaleienes, choc sa o wiele wieksze i bardziej przypominaja ciasto biszkoptowe. Smak mozna zmieniac dodajac skorke cytrynowa, pomaranczowa, wanilie, czekolade… U mnie byly pomaranczowe 🙂

Na 10 sztuk

3 jajka

200 g cukru

100 ml slodkiej smietanki

100 neutralnego oleju roslinnego lub stopionego masla

300 g maki

1 lyzka proszku do pieczenia

1/2 lyzeczki sody oczyszczonej

maz z jednej laski wanili lub skorka otarta z jednej cytryny, pomaranczy, lub 2 lyzki startej czekolady deserowej

Jajka ubic z cukrem i otarta skorka z pomaranczy, az cukier sie rozpusci, dodoac smietane i olej i wymieszac dokladnie. Nastepnie doddac make przesiana z proszkiem do pieczenia i soda oczszczona, lekko wymieszac. Przelozyc ciasto do papierowych foremek. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C ok. 10-15 minut.

Przepis ze strony: http://www.spanien-reisemagazin.de/

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.