Surowka z burakow i jablek

Dla 4 sob:

400 g czerwonych burakow

2 kwasne jablka

kawalek chrzanu  (ok 30 g) lub lyzka chrzanu gotowego startego ze sloika

3 lyzki oleju z orzechow wloskich

1 lyzka soku z cytryny

sol, pieprz

orzechy wloskie do posypania na wierzchu (ok. 50 g)

Buraki wyszorowac, ugotowac do miekkosci w mundurkach w osolonej wodzie. Wystudzic, zetrzec na tarce jarzynowej. Jablka obrac i zetrzec na tarce jarzynowej, skropic sokiem z cytryny. Buraki i jablka wymieszac ze statym chrzanem oraz olejem, posolic i popierzyc do smaku, odstawic na 20 minut. Nastepnie ponownie wymieszac i posypac na wierzchu siekanymi orzechami wloskimi.

Przepis z. „Meine gute Landküche” nr 9/10/2014

Polecam 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.