Muffinki z dynia

dyniowe muffinki 1 (405x540)

Swietne, takie aromatyczne. 🙂 Moj starszy synek stwierdzil, ze smakuja, jak pierniczki. Cos w tym jest, bo sporo w nich przypraw. Moze na drugi dzien nawet lepsze, bo te wszystkie przyprawy nabieraja aromatu.

Na 12 sztuk:

240 g maki

1 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia

1 lyzeczka sody oczyszczonej

1 szczypta soli

225 g cukru

2 jajka

4 lyzki rozpuszczonego masla

60 ml oleju

115 ml maslanki

1 lyzka mielonego cynamonu

2 lyzeczki mielonego imbiru

1/2 lyzeczki mielonej galki muszkatalowej

1/4 lyzeczki mielonych gozdzikow

1 fiolka mala aromatu waniliowego

300 g pure z dyni

Forme do muffinek wylozyc papilotami. W misce wymieszac sol, make, przyprawy, proszek do pieczenia i sode oczyszczona. Cukier ubic z jakami i aromatem waniliowym na puszysta mase przez ok. 1 minute. Dodac rozpuszczone maslo, olej i maslanke, wymieszac. Plynne skladniki dodac do miski z maka, dodac tez poure z dyni. Szybko wymieszac. Nakladac lyzka do foremki muffinkowej. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C ( z termoobiegiem- 180°C) ok. 20 minut.

Przepis z: „Lisa. Kochen & Backen. Sweet Dreams” nr 8/9/10/2014

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.