Kapusta wloska zasmazana

Do niedzielnego obiadu 🙂

 

  • 1 mała główka włoskiej kapusty
  • 1 cebula (u mnie czosnkowa)
  • plaster czerwonej papryki
  • szczypta cukru
  • 5 dag masła
  • 2 łyżki skwarek (można pominąć)
  • łyżka mąki (u mnie krupczatka)
  • szczypta cukru
  • sól i pieprz
  • szczypta kminku
  • szczypta ziół prowansalskich
  • garść posiekanego koperku lub pietruszki


Wykonanie:

Kapustę płuczemy, suszymy, następnie szatkujemy jak na surówkę. 


Przekładamy do garnka i zalewamy wodą, do wysokości kapusty w garnku.
Przyprawiamy cukrem i solą. Gdy kapusta puści sok, odlewamy połowę płynu (na zasmażkę) i gotujemy ją do miękkości.

Cebulę obieramy i siekamy na drobno,podobnie paprykę, podsmażamy na maślę, oprószamy mąką, dodajemy skwarki wcześniej podsmażone,zasmażamy. 

Podlewamy odlanym wywarem z kapusty, mieszamy aż powstanie gęsty sos,doprawiamy szuszonymi ziołami.

Do zasmażki dodajemy ugotowaną kapustę,kminek, przyprawiamy do smaku pieprzem i ewentualnie szczyptą soli oraz posiekanym koperkiem lub pietruszką. 

Podsmażamy wszystko jeszcze kilka minut, podajemy jako dodatek do obiadu,na ciepło.

Skopiowalam przepis z bloga Przepisownia Barbary. W mojej wersji nie bylo skwarek.

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.