Babka z limonkami

 

Swietny, orzezwiajacy smak 🙂

Na forme z kominkiem o srednicy 26 cm:

150 g jogurtu naturalnego pelnotlustego

5 jajek

skorka otarta i sok z 2 limonek

450 g cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

450 ml oleju

600 g maki

1 1/2 opakowania proszku do pieczenia (kazde opakowanie przeznaczone na 500 g maki)

Jogurt wlozyc do miski, dodac jajka, sok i skorke otarta z limonek, cukier, cukier waniliowy i olej. Ubic mikserem na puszysta mase. Make wymieszac z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodawac do miski  z pozostalymi skladnikami i ubijac mikserem. Ciasto przelozyc do natluszczonej foremmki. Wstawic do nagrzanego piekarnia ( 175°C, z termoobiegiem- 150°C). Piec ok. 1 1/4 godz. Sprawdzic patyczkiem, czy ciasto w srodku nie jest plynne.  Mozna polukrowac.

Przepis z; „Laura.Backen im Frühling” nr 2/2011

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.