Pikle z ogorkow

Ja je bardzo lubie 🙂 Nie przeraza mnie dosc dlugi proces przygotowania. Moze tez sprobujecie? Klika dni temu moje ogorki juz opuscily ogrodek, ale w tym roku wyjatkowo obrodzily i byly przepyszne 🙂

1kg bardzo dojrzalych ogorkow (moga byc juz lekko zolte)

50 g soli

150 g cukru

0. 5 l octu 10%

0,4 l wody

1 lisc laurowy

5 ziaren gorczcy

5 ziaren czarnego pieprzu

1 cebula

Ogorki obrac, przekroic wzdluz na 8 czesci, wyjac nasiona, duze pokroic na polowe, zasypac sola, wymieszac przykryc, pozostawic w soli na 1 dzien. Na drugi dzien ogorki przecedzic, wode odlac, ogorki zalac zalewa z octu, wody, przypraw i cebuli, pozostawic przykryte na dwa dni. Nastepnie przecedzic, cebule wyjac, zalewe ponownie zagotowac z dodatkiem cukru. Ogorki poukladac w sloikach i zalac zalewa. Sloiki podokrecac.

Przepis z: „Przyjaciolka. Domowe przetwory z owocow i warzyw” lipiec/sierpien 1999 r.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.