Gulasz pieczony z majerankowa posypka

gulasz_pieczony_540x405

Nie wiem, czemu wyszla mi przeogromna ilosc tego gulaszu, Jedlismy przez dwa dni 😉 Ale nie zalujemy, bo bardzo dobry byl 😉

Dla 6-8 osob:

1 kg miesa na gulasz (wolowe)

3 cebule

3-4 lyzki oleju

sol, pieprz, cukier

1 lyzka koncentratu pomidorowego

200 ml bialego wina wytrawnego

500 g pomidorow w puszcze pokrojonych w kostke

500 g kolorowej papryki

2 lodygi selera naciowego

2 lyzki suszonego majeranku

3 kromki chleba tostowego

50g masla

Mieso pokroic w kostke, a cebule drobno posiekac. Na rozgrzanym silnie oleju podsmazyc mieso przez kilka minut czesto mieszajac. Dodac posiekana cebule, posolic, popieprzyc i poslodzic nieco do smaku. Dodac przecier pomidorowy, wymieszac i dusic przez 1-2 minuty. Wlac pomidory z puszki, wino oraz 200 ml wody. Wymieszac. Przelozyc do brytfanny, przykryc pokrywka, wstawic do nagrzanego piekarnika- 150°C ( z termoobiegiem- 125°C), piec przez 1 1/2 godziny. Papryki oczyscic, pokroic w kostke, lodygi selera umyc i posiekac w talarki. Dodac do gulaszu po ok. godzinie pieczenia, wymieszac, przykryc, piec dalej. Z chleba odjac skorke, drobno pokruszyc, dodac majeranek i maslo, zagniesc. Nastepnie na pol godziny przed koncem pieczenia polozyc rozdrobniona posypke na gulaszu. Piec juz bez pokrywki.

Przepis dodaje do akcji:

Festiwal Kuchni Węgierskiej

Przepis z tygodnika „Laura”, nr z 03.09.2014

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.