Ciasto ucierane z jablkami

Nasze niedzielne ciasto. Dzieciom szczegolnie przypadla do gustu wierzchnia warsta z karmelizowanm cukrem i cynamonem.

Na forme keksowa o boku ok. 25 cm:

2 jablka

1/2 lyzeczki cynamonu

1 lyzka+ 200g cukru

300 g maki

3 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia

150 g miekkiego masla lub margaryny do pieczenia

1 opakowanie cukru wnailiowego

3 jajka

4 lyzki mleka

100 g gestej smietany 18%

Jablka obrac, oczyscic z gniazd nasiennych. Jedno jablko pokroic w kostke, a drugie w poltalarki. Cynamon wymieszac z 1 lyzka cukru. Make wymieszac z proszkiem do pieczenia. Maslo utrzec mikserem na puszysta mase z pozostalym cukrem i cukrem waniliowym. Ciagle ucierajac dodawac pojedynczo jajka. Nastepnie dodac mleko i smietane i dalej ucierac. Stopniowo dodawac make z proszkiem i ciagle ucierac. Na koniec dodac pokrojone na drobno jablka i lekko wymieszac lyzka. Ciasto przelozyc do natluszczonej foremki. Na wierzchu poukladac poltalarki drugiego jablka i posypac cukrem wymieszanym z cynamonem. Wstawic do nagrzanego pierarnika w temperaturze 175°C (z termoobiegiem- 150°C) i piec przez ok. godzine. Sprawdzic patyczkiem, czy ciasto w srodku nie jest plynne.

 Przepis z: „Laura. Backen im Herbst” nr 3/2013

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.