Placek z renklodami i kruszonka (bez jajek)

Renkoldy wydaja mi sie nieco staroswieckie i kojarza sie z Mama, ktora czesto opowiadala o ogrodach w rodzinnej miejscowosci, tuz przy domu z pysznymi renklodami…

Na forme o srednicy 26 cm:

200 g masla

150 g mielonych migdalow

szczypta soli

250g + 2 lyzki cukru

2 lyzki tartej bulki

750 g renklodow

Maslo stopic, wystudzic nieco. Make wymieszac z migdalami, sola i 250 g cukru. Wylac maslo i zagniesc ciasto. Forme wylozyc papierem do pieczenia, wylepic 2/3 ciasta, odstawic do lodowki na 30 minut, odstawic do lodowki na 30 minut rowniez pozostale ciasto zawinete w folie spozywcza. Renklody umyc, oczyscic z pestek. Nastepnie rozlozyc na przygotowanym placku, posypac 2 lyzkami cukru i tarta bulka. Nastepnie z pozostalego ciasta posypac kruszonke na wierzchu. Wstawic do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200°C ( z termoobiegiem- 175°C) ok. 25-35 minut.

Przepis z: „Luara. Backen” nr 1/2009

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.