Bulki z Zielonego Wzgorza

Ogromnie pracochlonne, w koncu sto lat temu gotowalo sie calkiem inaczej. Zapewniam jednak, ze efekt przerosnie wasze oczekiwania i i mimo pracochlonnosci przepisu zapragniecie zrobic je ponownie…

Na 20 buleczek:

1 opakowanie suchych drozdzy (7g)

1 lyzeczka bialego cukru

1/2 szklanki cieplej wody (nie goracej)

1/2 szklanki mleka

1/4 szklanki margaryny (wzielam jakies 2 lyzki)

2 lyzki masla

3/4 lyzeczki soli

1/4 szklanki bialego cukru

2 jajka

2 i 3/4 szklanki maki

oliwa

Drozdze rozpuscic z 1 lyzeczka cukru w 1/2 szklanki cieplej wody, odstawic na 10 minut. Mleko podgrzac i gorace wlac do miski z margaryna, cukrem i sola. Zamieszac, az margaryna sie rozpusci i nieco wystudzic. Jajka roztrzepac i dodac do miski z drozdzami, dodac mleko z tluszczem, cukrem i sola, wymieszac, dodawac stopniowo make meiszajac drewniana lyzka. Ciasto powinno byc luzne, ale nie kleiste (nie powinno kleic sie do scianek miski). Przelozyc na omaczona stolnice i zagniatac przez 10 minut.

Przelozyc do duzej naoliwionej miski, ciasto obrocic, aby natluscic powierzchnie. Przykryc sciereczka, odstawic do wyrosniecia w cieple miejsce na godzine do podwojenia objetosci. Nastepnie podzielic na dwie czesci, ktore  odlozyc przykryte na stolnicy na 10 minut. Kazda czesc podzielic na 10 czesci, z ktorych otoczyc kulki. Ulozyc w sporych odstepach na wylozonej papierem do pieczenia blasze. Bulki posmarowac na wierzchu stopionym maslem. Kolejny papier do pieczenia posmarowac stopionym maslem i przykryc bulki, a nastepnie przykryc sciereczka i odstawic do wyrosniecia na 45 minut. Nastepnie piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190°C ok 15 do 20 minut.

Przepis z ksiazki: „Kuchnia z Zielonego Wzgorza” Elaine Crawford i Kelly Crawford, wyd. Literackie 2007 r.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.