Dzem sliwkowo-jablkowy

Swietny przepis jesli juz nie macie cukru zelujacego. Jablka zawieraja bowiem naturalne, zelujace pektyny. Przepis nieco retro z ksiazki „Kuchnia z Zielonego Wzgorza”. W nawiasach moje uwagi.

Na ok. 8-10 sloikow po 250 ml:

1,35 kg wypestkowanych sliwek (wegierki)

0,45 kg jablek

1,8 kg cukru

woda

Cukier zalac woda, tak aby cukier sie w niej rozpuscil (u mnie powstala gesta, biala, zawiesita masa, podobna do kleju do tapet). Cukier zagotowac z woda (na duzym ogniu). Dodac umyte, pokrojone jablka (Bez pestek, ale ze skorka). Zagotowac az beda miekie. Nastepnie dodac wypestkowane sliwki. Gotowac 20- 25 minut (Gotowalam jakies 35-40 minut, nastepnie zmiksowalam nieco blenderem). Przelozyc do wysterylizowanych sloikow i zakrecic.

Przepis z ksiazki: „Kuchnia z Zielonego Wzgorza” Elaine Crawford i Kelly Crawford, wyd. Literackie 2007 r.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.