Brzoskwinie zapiekane z bakaliami

Mialy to byc polowki brzoskwin, jednak miazsz zupelnie nie chcial odchodzic od pestek, dlatego pokroilam go na kawalki. Pyszny deser 🙂

Dla 4 osob:

4 duze brzoskwinie

100 g suszonych sliwek lub rodzynek

kilka daktyli (niekoniecznie)

garsc orzechow wloskich

lyzka siekanch orzechow laskowych lub migdalow

2 bialka

30 g cukru

2 lyzki cukru pudru

szczypta soli

1 lyzka masla

1 l wody

Brzoskwinie sparzyc, obrac ze skorki, wyjac pestki. Jesli ladnie sie wyjmuja to zostawic brzoskwinie w polowkach, jesli nie pokroic na kawalki. W 1 l wody rozpusci 30 g cukru, zagotowac, wlozyc brzoskwinie, ugotowac na w pol miekko. Wyjac z wody. Umyte i osuszone sliwki (rodzynki) pokroic, pokroic tez daktyle i orzechy wloskie. Bakalie usmazyc na lyzce masla przez 2-3 minuty. W naczyniu zaroodpornym ulozyc brzoskwinie, wylozyc na nie bakalie. Bialka ubic z cukrem pudrem i szczypta soli na piane. Piana przykryc owoce. Zapiekac w piekarniku w temperaturze 200°C ok. 10 minut.

Przepis uczestniczy w akcji:

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.