Keks z pomaranczami i miodem oraz przypomnienie o moim rozdaniu rocznicowym

W oryginale byl jeszcze z grapefruitami, ale cyhba bylo by to za „wiele dobrego” dla moich dzieci 😉

Na mala foremke keksowa o boku dlugosci ok. 25 cm:

2 pomarancze

150 g miekkiego masla

200 g maki pszennej

2 jajka

50 g cukru

50 g plynnego miodu

1 czbata lyzeczka proszku do pieczenia

Forme keksowa wylozyc papierem do pieczenia. make przesiac do miski wrza z proszkiem do peiczenia. Pomarancze (i ewentualnie graipfruity) podzielic na czastki, wykrawajac biale skorki. Jajka ubic z cukrem i miodem, stopniowo dodajac make z proszkiem do pieczenia i miekkie maslo. . Dolozyc pomarancze i lekko wymieszac. Ciasto przelozyc do keksowki  i wstawic do uprzednio nagrzanego piekarnika (180°C). Piec ok 40 minut.

Przepis z ksiazki Oli Lazar „Keksy slodkie i slone” wyd. KDC, Warszawa 2007 r.

Kochani poniewaz wyjezdzam na tydzien „z okladem” to byc moze moderacja komentarzy bedzie nieco opozniona. Na „oslode” (oprocz keksu) zostawiam wam zaproszenie do udzialiw mojej kulinarnej akcji Przysmaki dla taty oraz zaproszenie do rocznicowego candy mojego bloga . Czestujcie sie! 🙂

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.