Prosty placek maslany z platkami migdalowymi

Prosto upieczony i szybko zjedzony. Posypke mozna zmienic np. na wiorki kokosowe, platki owsiane, siekane orzechy, czy to, co wam jeszcze do glowy przyjdzie.

Na plaska blache o wymiarach: 40×30 cm:

250 g smietany kremowej

250 g + 3 lyzki cukru

375 g maki

3 lyzeczki proszku do pieczenia

4 jajka

100 g masla

75 g migdalow w platkach.

Smietane ubic na polsztywno wsypujac stopniowo 250 g cukru. Make wymieszac z proszkiem do pieczenia. Do smietany dodac jajka i wymieszac, dodac make i wymieszac mikserem. Ciasto przelac do wylozonej papierem do pieczenia blaszki. Piec w nagrzanym piekarniku (200 °C, z termoobiegiem- 175°C) Maslo rozpuscic. Po 10 minutach pieczenia ciasto polac maslem, posypac platkami migdalowymi i 3 lyzkami cukru. Piec jeszcze 10 minut na rumiano.

Przepis z: „Laura. backen im Frühling” nr 1/2013

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.