Empanadas

 Bardzo smaczne 🙂 Na pewno warto sprobowac czegos z kuchni meksykanskiej:)

Podalam z ziolowym twarozkiem.

Dla 4 osob:

1 peczek dymki

po 1 straku czerwonej, zielonej i zoltej papryki

1 zabek czosnku

1 lazka+ 75 ml oleju

250 g mielonego miesa wolowego i wieprzowego (waga wspolnie)

1 lyzeczka rozmarynu suszonego

2 lyzki przecieru pomidorowego

sol, pieprz,

mielona papryka chili

500 g twarogu

75 ml mleka

2 jajka

400 g maki

1 opakowanie proszku do pieczenia

100 g czarnych oliwek bez pestek

2-3 lyzki soku z limonki

2-4 lyzeczki tymianku suszonego lub swiezy

Cebulki umyc i posiekac. Papryki umyc, wyjac gniazda nasienne i pokroic w kostke. Czosnek drobno posiekac. Na 1 lyzce oleju usmazyc mielone mieso, dodac cebulki i czosnek oraz rozmaryn, papryke, sol i pieprz. Dodac przecier pomidorowy i wymieszac, smazyc dalej dodajac 100 ml wody. Po 5 minutach dodac chili i ewentualnie jeszce doprawic do smaku. Odstawic do wystygniecia. 250 g twarogu, mleko, 75 ml oleju, sol i 1 jajko wymieszac i zagniesc ciasto dodajac make wymieszana z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielic na 4 czesci. Rozwalkowac na spore owalne placki (17×20 cm). Nakladac nadzienie i sklejac brzegi. Posmarowac roztrzepanym jajkiem. Piec w nagrzanym uprzednio piekarniku w temperaturze 200°C (z termoobiegiem- 175°C) ok. 15 minut. Z postalego twarogu, soku z limonki oraz drobno posiekanych oliwek przyrzadzic twarozek. Doprawic do smaku sola, pieprzem i tymiankiem.

Wpis dodaje do akcji:

Hola Mexico 4

Przepis z: „Laura.Backen” nr1/2ß12

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.