Chlebek z jablkiem, cynamonem i orzechami wloskimi

Pyszny drozdzowy wypiek. Ma ksztalt chleba, a smakuje mniej wiecej pomiedzy chalka a ciastem. Goraco polecam. Zajadamy sie nim juz drugi raz w tym tygodniu!

Na jeden sredniej wielkosci bochenek (ok 0,5 kg):

300 g maki

1 male jablko

80 g orzechow wloskichj (waga bez lupinek)

1 lyzeczka cynamonu

150 ml mleka

1/2 lyzeczki soli

20 g swiezych drozdzy

30 ml letniej wody

40 g + 1 lyzeczka brazowego cukru

30 g miekkiego masla

Make wymieszac z sola w duzej misce, zrobic w srodku dolek, w ktory wkruszyc drozdze, zalac woda, dodac lyzeczke cukru, wymieszac, az powstanie papka. Odstawic do wyrosniecia w cieple miejsce pod przykryciem na 15 minut. Dodac pozostale skladniki (oprocz jablka i orzechow) i wyrobic mikserem z koncowkami do ciasta drozdzowego ok. 5 minut. Odstawic pod przykryciem do wyrosniecia na 45 minut. Jablko umyc, wyciac gniazda nasienne i drobno pokroic. Orzechy pokroic. Dodac jablko, orzechy do ciasta i zagniesc, aby sie rownomiernie rozprowadzily (uwaga- ciasto stanie sie wilgotne, nie dodawac maki). Odstawic ponownie do wyrosniecia na 30 minut. Na opruszonej maka stolnicy uformowac bochenek, przelozyc na blache wylozona papierem do pieczenia, przykryc sciereczka i odstawic do wyrosniecia na 15- 20 minut. W tym czasie nagrzac piekarnik do 180°C (z termoobiegiem- 160°). Piec 25-30 minut na rumiano.

Przepis z: „Backlust. Brot backen” nr 14/2014

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.