Sernik wiedenski z cynamonem

Przepyszny 🙂 Zebyscie widzieli, jak sie nim zajadalismy 🙂

Na forme o srednicy 18-20 cm:

Spod:

1/2 szklanki maki

40 g masla

1 lyzka cukru pudru

1/4 lyzeczki proszku do pieczenia

1 zoltko

Nadzienie:

500 g twarogu trzykrotnie zmielonego lub gotowego twarozku homogenizowanego

60 g masla

1/2 szklanki cukru

3 jajka

1 czubata lyzka maki ziemniaczanej

lyzeczka ekstraktu waniliowego

3 lyzeczki cynamonu

Foremke wylozyc papierem do pieczenia. Zagniesc ciasto na spod, uformowac kule i wlozyc do lodowki na pol godziny. Przyzadzic nadzienie: maslo utrzec z cukrem na puszysta mase, dodawac pojedynczo zoltka, nastepnie twarog. Dodac make ziemniaczana i ekstrakt waniliowy. Bialka ubic na sztywna piane i wymieszac lekko lyzka z masa serowa. Ciastem wylepic dno foremki, wylozyc 1/3 nadzienia serowego, posypac 1 lyzeczka cynamonu, ponownie polozyc 1/3 nadzienia i posypac 1 lyzeczka cynamonu. Przykryc reszta masy i posypac 1 lyzeczka cynamonu. wstawic do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180°C ok. 1 godzine. Wystudzic w piekarniku uchylajac lekko drzwiczki

Przepis z „poradnik Domowy” nr 5/2014

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.