Zupa pieczarkowa z klopsikami

Nie wiem, czy wiecie, ze dzis Swiatowy Dzien Ksiazki? A wczoraj byl  Dzien Pieczarki! Moja pieczarkowa propozycja 🙂

Dla 6 osob:

1 marchewka

1 pietruszka

kawalek pora

po 2 lyzki oleju, smietany, oraz tartej bulki

500 g pieczarek

1,5 l bulionu

lisc laurowy

250 g mielonej lopatki wieprzowej

1 jajko

natka z pietruszki

sol, pieprz

Marchewke i pietruszke obrac, zetrzec na tarce jarzynowej. Selera obrac i pokroic na plasterki. Na patelni rozgrzac lyzke oleju, podsmazyc warzywa. Pieczarki oczyscic, pokroic na plasterki, dodac do warzyw i dusic przez kilka minut. Przelozyc do garnka, zalac bulionem, dodac lisc laurowy. Gotowac na niewielkim ogniu przez 20 minut. Mieso wlozyc do miski, dodac jajko, tarta bulke, oraz 2-3 galazki drobno posiekanej natki pietruszki. Doprawic sola i pieprzem, wyrobic na gladka mase, z ktorej uformowac male klopsiki. Usmazyc na pozostalym oleju. Zupe zmiksowac dodac smietane, wlozyc klopsiki.

Przepis u czestniczy w akcji:

Pieczarkowy Tydzień 2014

Przepis z: „101 przepisow Swiata Kobiety” Tom 36 09/2013

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.