Placek brownie z orzechowa kruszonka

Juz jutro swiatowy Dzien Czekolady! A oto moja propozycja na obchody tego dnia 🙂

 

 Na forme o srednicy 30 cm:

125 g orzechow wloskich (waga po wyluskaniu)

400g + 1 lyzka maki

325 g cukru

sol

275 g masla

200 g czekolady gorzkiej deserowej

5 jajek

1 opakowanie cukru waniliowego

2 palskie lyzeczki proszku do pieczenia

Orzechy posiekac, wymieszac w misce ze szczypta soli, 75 g cukru i 150 g maki. Stopic 125 g masla i dodac do miski z orzechami, maka i cukrem, gdy jest jeszcze gorace, zagniesc kruszonke, na sam koniec dodajac lyzke maki. Czekolade polamac na kawalki, wlozyc do garnka wraz z 150 g masla i rozpuscic na niewielkim ogniu mieszajac. Nieco wystudzic. Jajka ubic z 250 g cukru, szczypta soli i cukrem waniliowym na puszytsta mase. 250 g maki wymieszac z proszkiem do pieczenia dodawac stopniowo do masy jajecznej i wymieszac. Nastepnie dodac czekoalde i maslo, wymieszac. Przelozyc do natluszconej, wyspanej maka foremki. Na wierzchu posypac orzechowa kruszonka. Wstawic do nagrzanego piekarnika- 175°C (z termoobiegiem- 150°C). Piec 35-40 minut.

 Przepis dodaje do akcji:

Dzień czekolady

Przepis z pisma „Laura”

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.