Cytrynowa pieczen

Propozycja na wielkanocny obiad 🙂

cytrynowa_pieczen_540x405

Dla 4 osob:

1 1/2 kg miesa wieprzowego na pieczen np. schab

pieprz, sol

2-3 lyzki oleju

400 g szalotek

0,5 l rosolu

3 cytryny

2 lyzki miodu

szalwia suszona

Mieso umyc, osuszyc, posolic i popieprzyc ze wszytskich stron. Obsmazyc na oleju ze wszytskich stron, wyjac z patelni. Szalotki obrac, posiekac i usmazyc na pozostalym oleju. Podlac niewielka iloscia rosolu. Przelozyc do brytfanny, ulozyc na wierzchu mieso, dwie cytryn przekroc na polowe i ulozyc  w brytfannie. Wstawic do nagrzanego piekarnika- 160°C.  Piec 90 minut. Co jakis czas dolewac rosolu i obracac pieczen. Otrzec skorke z pozostalej cytryny i wycisnac sok. Wymieszac z miodem. Polac pieczen na 20 minut przed koncem pieczenia.  Pod koniec pieczenia posypac szalwia (na kilka minut przed koncem) Podawac z sosem utworzonym w czasie pieczenia (mozna ewentualnie zagescic)

Przepis dodaje do akcji:

Kwaśne jak cytryna czyli cytrynowe smakołyki Wielkanocne Smaki - edycja IV

Przepis z: „Mio” nr 10/2013

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.