Placek z pieczonymi jablkami i waniliowym kremem

Rozpoczal sie Waniliowy weekend– oto co, wam proponuje, bardzo duzo dobrego w tym placku: jablka, orzechy, marcepan, waniliowy budyn, rum… Smakuje niesamowicie 🙂

 Na forme o srednicy 26 cm:

Ciasto:

250 g maki

1/2 opakowania proszku do pieczenia (przeznaczonego na 500g maki)

100 g cukru

1 jajko

szczypta soli

150 g miekkiego masla

Nadzienie:

8 malych jablek

sok z 1 cytryny

50 g siekanych orzechow laskowych

100 g surowej masy marcepanowej

4 lyzki rumu

2 opakowania budyniu waniliowego

750 g slodkiej smeitanki kremowej

100 g cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

2 lyzki mielonych migdalow

Skladniki ciasta zagniesc (gdyby bylo za suche dodac nieco wody). Uformowac w kule, zawinac w folie sppozywcza i odstawic do lodowki na ok. 30 minut. Jablka umyc, wydrazyc gniazda nasienne spacjalnym wykrawaczem, namoczyc w zimnej wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Mielone migdaly uprazyc na zloty kolor na suchej patelni. Marcepan posiekac, dodac rum i siekane orzechy laskowe. Zagniesc. Mase wlozyc do wydrazen w jablkach. Jablka przelozyc do naczynia zaroodpornego i piec 12 minut w uprzednio nagrzanym piekarnikuw  temperaturze 200° ( z termoobiegiem- 180°C). Temperature piekarnika zmniejszyc na 170°C (z termoobiegiem- 150°). Ze smietanki, proszku budyniowego, cukru i cukru waniliowego przygotowac budyn. Ciasto rozwalkowac, przelozyc do natlusczonej foremki, formujac na brzegach wysoki kant, ponakluwac widelcem. Poukaldac jablka i zalac budyniem, jablka powinnybyc przykryte budyniem. Piec ok. 75-90 minut.

Przepis z „Lisa. Kochen und Backen” nr. 10/2011

Przepis uczestniczy w akcji:

Waniliowy Weekend V

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.