Brukselka zapiekana w ziolowym masle

Jako dziecko uwielbialam brukselke 🙂 A i teraz calkiem chetnie wyprobowuje coraz to nowe przepisy z tym warzywem 🙂

Dla 4 osob:

600 g brukselki

1/2 peczka natki pietruszki

6 lyzek masla

5 lyzek bulki tartej

2 szalotki

lyzka sosu sojowego

szczypta cukru

szczypta soli

Brukselke oczyscic z zewnetrznych lisci i gotowac 10-15 minut w lekko osolonej i poslodzonej wodzie bez przykrycia. Odcedzic na sicie. Ulozyc w wysmarowanej maslem formie do zapiekania. Maslo rozpuscic na patelni, podsmazyc posiekane szalotki, wsypac tarta bulke, usmazyc na rumiano. Wlac sos sojowy, wsypac pieprz i posiekana natke pietruszki. Doprawic do smaku sola. Brukeslke polac tarta bulka, wstawic do nagrzanego piekarnika (200°C) i zapiekac przez 10 minut.

 

Jesli ktos chcialby sie dowiedziec, co jest kolorowym tlem moich dzisiejszych zdjec to zaparaszam do mojego robotkowego bloga 🙂

Przepis na podstawie przepisu z „Poradnika domowego” nr 3/2014. Przepis zglaszam do akcji:

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.