Babka kawowo-orzechowa

Jedna z prostszych i szybkich w robieniu 😉 Moze byc tez na Wielkanoc do swiatecznej kawy 🙂

Na forme o pojemnosci 2 l:

1 tabliczka czekolady o smaku kawowoym (100g)

250 g masla lub margaryny do pieczenia

1 szklanka cukru

1 lyzka kawy rozpuszczalnej

szczypta soli

5 jajek

1 i 1/2 szklanki maki

2 lyzeczki proszku do pieczenia

200 g mielonych orzechow laskowyhc

Czekolade zetrzec na tarce o srednich oczkach. Margaryne utrzec z cukrem na puszysta mase, dodac kawe w proszku i szczypte soli, ucierac dodawac pojedynczo jajka. Make przesiac dodajac proszek do pieczenia, wymieszac z masa jajeczna. Pod koniec dodac orzechy i starta czekolade i wymieszac. Przelozyc do natluszczonej i wysypanej maka foremki. Piec w temperaturze 180°C ok. 50-55 minut.

 

Przepis z: „Naj poleca, 100 dan na Wielkanoc i wiosne” nr 1/2004

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.