Bierstangen (Paluchy piwne)

W kuchni niemieckiej nie moze zabraknac piwa 🙂 Tym razem pyszne pieczywo z piwem. Tlo pierwszego zdjecia w barwach landu w ktorym mieszkam. Kto zgadnie jakiego? 😉

Na 4 sztuki:

500 g maki pszennej chlebowej

150 g maki zytniej

42 g swiezych drózdzy

1 lyzeczka cukru

2 lyzecz soli

2 lyzki smalcu wieprzowego

 

2- 3 lyzeczki kminku

Przesiac oba rodzaje maki do miski, zrobic zaglebienie i wkruszyc drozdze, odac cukier i ok. 3-4 lyzki cieplej wody, wymieszac, przykryc i odstawic do wyrosniecia na ok. 15 minut. Nastepnie dodac sol, smalec i ok. 270 ml piwa. ( wrazie potrzeby jeszcze wode) Zagniesc ciasto, ugniatac jeszcze 10 minut. Wlozyc do miski, przykryc i odstawic do wyrosniecia na 30 minut. Nastepnie podzielic na 4 czesci, z ktorych uformowac paluchy, polozyc na blasze wylozonej papierem do pieczenia, przykryc sciereczka i odstawic do wyrosniecia na 30 minut. Paluchy posmarowac pozostalym piwem, naciac, posypac kminkiem. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C (z termoobiegiem- 180°C) ok. 30 minut



Wpis dodaje do akcji:

Kuchnia niemiecka

Przepis z: „Land Edition. Brot&Brötchen selber backen” nr 01/2014

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.