Marcepanowe pralinki z polenta

Pralinkowo-czekoladkowa akcja w rozkwicie 🙂 tym razem polecam wam megapyszne kuleczki marcepanowe z dodatkiem kaszki kukurydzainej polenty 🙂

Na k. 30 stuk o wieklosci orzecha wloskiego:

100 g surowej masy marcepanowej

250 ml mleka

kilka kropel esencji waniliowej

50 g mielonych migadlow

4-5 lyzek likieru migdalowego amaretto

100 g polenty blyskawicznej

25 g posiekanych migdalow

150 g czekolady gorzkiej (70% kakao)

20 g smietany kremowki

Mielone migdaly uprazyc na rumiano na suchej patelni, przelozyc na talerz, tak samo postoapic z migdalami siekanymi. Mleko zagotowac wraz z esencja waniliowa, dodawac mieszajac malenkie kawalki marcepanu, az marcepan sie rozpusci. Zagotowac, dodac polente, gotowac meiszajac, az masa stanie sie dosc gesta. Dodac uprazone mielone migdaly oraz likier migdalowy i dokladnie wymieszac. Odstawic do wystudzenia. Masa powinna byc jeszcze nieco ciepla, nastepnie lepic male kulki z masy i ostudzic.

 

Czekolade rozpuscic wraz ze smietana w kapieli wodnej i nieco wystudzic. Kulki z masy marcepanowej zanurzac w czekoladzie, wyjmowac dobrze odsaczone na pergamin, posypac siekánymi migdalami i pozostawic do wysuszenia czekolady.



Przechowywac w balszanych puszkach w lodowce do ok. 3 tygodni. Choc i tak pewnie nie dotrzymaja tego terminu 😉

Pralinki, trufelki, czekoladki... 3

Przepis z ksiazki „Konfekt. Dr.Oetker” wyd.Dr.Oetker 2010 r.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.