Trufle bakaliowe

To nieco „oszukane” czekoladki, czekolady bowiem w nich ani grama 😉 Tylko nieco kakao. W srodku wygaldaja bardzo czekoladowo 😉 Ale sa to:  zdrowe suszone owoce i orzechy. I miod! Dzis zatem co nieco oszukuje, ale co tam, z zapalem przystepuje do mojej dorocznej czekoladkowej akcji 😉

pralinki_bakaliowe_1_405x540

Na ok. 20 sztuk:

300 g roznyhc bakali i orzechow (wzeilam rodzynki, suszone morele, suszona zurawine, migdaly, orzechy wloskie i suszone daktyle)

50 g plynnego ale gestego miodu

kakao w proszku

skorka otarta z pomaranczy

Skorke z pomaranczy zetrzec jedne dzien wczesniej i pozostawic do wysuszenia. Wszyskie bakalie i orzechy rozdrabniamy w robocie kuchennym na gladka mase. Dodac miod, wyrobic i formowac kulki, ktore obtoczyc w kakao wymieszanym ze skorka pomaranczowa. Przechowywac w lodowce w blaszanej puszcze- czas przydatnosci do spozycia ok. 2 tygodnie. Najlepiej smakuja w temperaturze pokojowej, zatem przed spozyciem na jakas godzine wczesniej wyjac z lodowki.

Przepis uczestniczy w mojej akcji:

Pralinki, trufelki, czekoladki... 3

Przepis z: „Pani” nr 1/2011

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.