Rinderschmorbraten

Danie  z kuchni niemieckiej- tradycyjnie podawane na niedzielny obiad. Pieczen wolowa, dlugo pieczona- „schmoren” to w zasadzie dusic, piec na niewielkim ogniu.

Dla 4 osob:

1 peczek wloszczyzny bez kapusty

1,2 kg miesa wolowego na pieczen

350 ml wody

350 ml bulionu wolowego

1 cebula

2 lyzki oleju

sol, pieprz

kilka ziarenek jalowca

1 lyzeczka ziaren czarnego pieprzu

3 gozdziki

2 listki laurowe

maka ziemniaczana

Wloszczyzne oczyscic i pokroic w kostke. Cebule obrac i drobno posiekac. Mieso obsmazyc ze wszystkich stron na oleju. Wyjac z patelni, wlozyc warzywa i cebule. Podsmazone warzywa posolic i popieprzyc, przelozyc do brytfanny, dodac przyprawy (jalowiec, gozdziki, lisc laurowy, pieprz) uozyc na wierzchu mieso, przelozyc do nagrzanego piekarnika (175°C- z termoobiegiem- 150°C) piec ok. 4 godzin. Mieso wyjac, zawinac w folie aluminiowa, trzymac  w cieple. W tym czasie przyzadzic sos. Plyn od pieczenia przecedzic, przelac do rondelka, dodoac bulion, zagescic maka ziemniaczana rozrobiona z niewielka iloscia zimnej wody. Mieso wyjac z folii, podawac z sosem.

Tradycyjnie podaje sie z kluskami lanymi tzw. Spätzle. Swietnie smakuje z duszonymi pieczarkami.

Przepis uczestniczy w akcji:

Sztuka mięsa

Przepis z tygodnika „Laura”, jeden z grudniowych numerow 2013 r.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.