Bulki z serem

 Nostalgiczny wyglad i smak… Takie jadalam, gdy bylam dzieckiem… Przepis z rownie nostalgicznego zrodla 😉

Na ok. 20 sztuk:

ciasto:

500 g maki

50 g swiezych drozdzy

1 szklanka mleka

1 zoltko

1 jajko

50 g tluszcz (margaryna, maslo)

50 g cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

szczypta soli

masa serowa:

250 g tlustego bialego sera

50 g cukru

1 zoltko

1 opakowanie cukru waniliowego

dodatkowo: 1 jajko

 

Do cieplego mleka wkruszcy drozdze, wsypac lyzke cukru i lyzke maki, wymieszac do rozpuszczenia drozdzy, odstawic do wyrosniecia w cieplym miejscu pod przykryciem na 20 minut.  Dodac pozostale skadniki ciasta (Maslo rozpuszczone i wystudzone). Zgniesc ciasto, odstawic do wyrosniecia na ok. 40 minut- do podwojenia objetosci. Nastepnie rozwalkowac na grubosc 2 cm, wykrawac okragla foremka lub szklana krazki, uskladac na 2 blachach wylozonych papierem do pieczenia, przykryc sciereczka i odstawic do wyrosniecia na 15-20 minut. Ser przetrzec przez sito lub zmielic, dodac pozostale skladniki masy serowej i wymieszac. W srodku wyrosnietych buleczek zrobic okragle zaglebienia, w ktore nalozyc mase serowa.

 

Posmarowac roztrzepanym jajkiem. Piec w temperaturze 200C ok. 30 minut na zloty kolor.

Przepis z ksiazki „Dobra kuchnia” wyd. Watra 1988r.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.