Chleb drozdzowy z kasza manna

Zachcialo mi sie chleba z domowego piekarnika 😉 Gdy za oknem snieg i hula wiatr, tylko taki przysmak najbardziej wam polecam. Chleb bardzo bialy w srodku- wszak kasza manna to kasza z mocno oczyszczonej pszenicy.

Na 1 bochenek:

ok 270 ml mleka lub maslanki

21 g swiezych drozdzy

1 lyzeczka miodu

400 g maki pszennej chlebowej

100 g kaszy manny

1 lyzka soli

Ogrzac 125 ml mleka lub maslanki, wkruszyc drozdze, dodac miod i nieco maki (2 lyzki). Pozostawic do wyrosniecia pod przykryciem w cieplym miejscu na ok. 20 minut. Dodac pozostale mleko lub maslanke, make, kasze manne i sol. Wyrobic gladkie ciasto, gdyby bylo zbyt malo elestyczne dodac nieco wody (tak bylo u mnie). Odstawic do wyrosniecia na 30 minut. Ponownie zagniesc na omaczonym blacie. Uformowac bochenek, przelozyc na wylozona papierem do pieczenia i posypana kasza manna blache do pieczenia. Przykryc i pozostawic do wyrosniecia na 30 minut. Piekarnik nagrzac do temperatury 220°C (z termoobiegiem- 200°C). Wstawic na dno piekarnika zaroodporna miske z woda. Chleb posmarowac z wierzchu woda, naciac i posypac kasza manna. Piec 20 minut, nastepnie zminiejszyc temperature pieczenia do 180°C (z termoobiegiem- 160°C) i piec dalej 30 minut.

Przepis z: „Land Edition. Brot&Brötchen selber backen” nr 01/2014

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.