Czekoladowy jablecznik

Upieklam na urodziny. Nie swoje, ale kogos, kogo bardzo lubie….

 

 Na forme o srednicy 26 cm:

750 g jablek + 1 jablko do dekoracji

5 lyzek soku z cytryny

100 g orzechow wloskich (waga po wyluskaniu)

600 g gorzkiej czekolady (70% kakao)

250 g masla

5 jajek

250 g cukru

175 g maki

1 plaska lyzeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

1 lyzeczka oleju rzepakowego

Jablka obrac oczyscic z gniazd nasiennych, pokroic w kostke i skropic sokiem z cytryny. Orzechy posiekac. 300 g czekolady polamac i rozpuscic wraz z maslem w kapieli wodnej. Zoltka jaj oddzielic od bialek. Zoltka ubic z cukrem na puszysta mase. Dodawac powoli wystudzone maslo i czekolade wciaz ucierajac. Make wymieszac z proszkiem do pieczenia, dodac do ciasta wraz z orzechami i pokrojonymi jablkami. Bialka ubic na szytwna piane ze szczypta soli, wymieszac lekko lyzka z pozostalym ciastem i przelozyc do natluszczonej i wysypanej maka foremki. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C (z termoobiegiem- 175°C) ok. 60 minut. Ostudzic. Pozostala czekolade stopic w kapieli wodnej wraz z olejem. Jedno jablko pokroic na czastki, ulozyc na ciescie i zalac stopiona czekolada.

Przepis z: „Laura. Backen” nr 2/2008

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.