Prosta babka cytrynowa

 Proste i bardzo „zjadliwe”- polubia ja dzieci 🙂

 

Na 1 foremke do babki o pojemnosci 2l

2 szklanki maki

200 g masla lub margaryny do pieczenia

1 szklanka cukru

4 jajka

1 czubata lyzeczka proszku do pieczenia

1 cytryna

Cytryne umyc i sparzyc wrzatkiem. Skorke z cytryny otrzec na tarce, a sok wycisnac. Skorke wymieszac z sokiem. Maslo lub margaryne utrzec z cukrem na puszysta mase, dodawac pojedynczo jajka ciagle ucierajac. Make wymieszac z proszkiem do pieczenia, wsypac polowe do masy, wymieszac. Nastepnie dodac sok z cytryny i skorke, oraz reszte maki i wymieszac. Ciasto wylozyc do natluszczonej i wysypanej tarta bulka foremki. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C ok. 50 minut. Ozdobic w dowolony sposob- u nas cytrynowy lukier 🙂

Przepis z ksiazki ” Domowe ciasta i ciasteczka” wyd. Sbm 2012 r.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.