Zdrowe frytki

Nowy rok zaczynamy zdrowo- zdrowe frytki nazwalabym po prostu domowe frytki z piekarnika. Ale pozostalam przy oryginalnej nazwie.  Z pewnoscia mniej w nicht tluszcu niz w takich smazonych.

 

Dla 4 osob:

1 kg ziemniakow

1 plaska lyzeczka mielonej slodkiej papryki

 po pol lyzeczki mielonej pikantnej papryki, mielonego pieprzu i vegety

lyzeczka koncentratu pomidorwoego 10 lyzek oleju (Wzielam zdecydowanie mniej)

sol

Olej wymieszac z koncetratem pomidorowym oraz pozostalymi skaldnikami. Ziemniaki obrac i pokroic na frytki, osuszyc papierowym recznikiem. Wymieszac z zalewa. Rozlozyc na blasze wylozonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C ok. 30-35 minut, co jakis czas mieszajac.

Przepis z „Magazynu Kulinarnego Poradnika Domowego nr 9/2013

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.