Bozonarodzeniowe maslane buleczki z Nowego Orleanu

Znowu u mnie dzis kuchnia rodem zza oceanu 🙂 Przepis wzielam z ksiazki Dorotehei Benton Frank „Czar milosci”. To krotka powiesc rozgrywajaca sie w czasie Swiat Bozego Narodzenia na amerykanskim Poldniu w okolicach Nowego Orleanu. Ksiazka zawiera aneks z przepisami kuchennymi. Buleczki smakuja najlepiej zaraz po wyjeciu z pieca, jak tylko nieco przestygna. Nie sa slodkie. Gdyby ktos chcial przeczytac moja recenzje tej powiesci, to zapraszam tutaj.

Na ok. 20 sztuk:

2 szklanki maki + 3 lyzeczki proszku do pieczenia+ 1 lyzeczka soli (Wszystko wymieszac)

szzcypta soli

160 g schlodzonego masla lub margaryny do pieczenia (Maslo daje naprawde maslany smak 😉  )

160 do 180 ml mleka lub maslanki

bialko z jajka wymieszane z 1 lyzka zimnej wody

Make wymieszana z proszkiem i sola wsypac do duzej miski, dodac jeszcze szczypte soli i posiekane maslo. Rozetrzec maslo palcami na malenkie czastki ok. pol centymetra. Zrobic zaglebienie i wlac mleko badz maslanke. Ciasto moze sie klejic, ale takie powinno byc! Wyjac z miski na opruszona maka stolnice i zagniesc bardzo delikatnie. Rozwalowac na grubosc ok. 1 cm. Odczekac chwile. Powycinac za pomoca opruszonej maka szklanki buleczki o srednicy  5cm. Ponownie zagniec ciasto i znow wyciac buleczki. Buleczki ulozyc na wylozonej papierem do pieczenia blaszcze. Posmarowac bialkiem zmieszanym z woda. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w tempertaurze 230°C ok. 8-10 minut na zloty kolor.

 

Przepis dodaje do akcji:

Wigilia 2013

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.