Na imieniny… rogaliki z ziemiankami Elzbietki

No to juz teraz wiecie, jak mam na imie 🙂 Blog istniej ponad 3 lata, a nie wiem, czy kiedykolwiek tak dokladnie o tym pisalam? Imieniny zatem dzisiaj i moj slodki poczestunek dla was 😉

Na ok. 30 sztuk:

500 g maki

250 g ziemniakow

100 g masla

1 jajko

szczypta soli

pol szklanki mleka

10 g drozdzy

konfitura z wisni

1 lyzeczka cukru

Ziemniaki obrac, ugotowac w osolonej wodzie, przepuscic przez praske i wystudzic. Drozdze wraz z cukrem rozpuscic w cieplym mleku, odstawic do wyrosniecia na 20-30 minut. Przelac do przesianej maki, dodac pozostale skladniki oprocz konfitury i wyrobic ciasto. Otrzymane ciasto 4 razy skladac w koperte i walkowac (jak ciasto francuskie) Za ostatnim razem rozwalkowac cienko i kroic na kwadraty. Ukladac konfiture:

A nastepnie zwijac rogaliki.

 

Piec w temperaturze 200 °C na rumiano ok. 15-20 minut (Nie patrzylam na zegarek…)

Przepis na podstawie przepisu z ksiazki: „Ciasta, ciastka, ciasteczka” Jana Czernikowskiego, wyd. Watra 1990, wydanie XIII

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.