Chutney z czerwonych burakow

Jakis czas temu pislam, ze znow sie pojawi u mnie cos z czerwonymi burakami. Zatem zapraszam dzis na chutney- slodko- wytrawny warzywno-owocowy sos do mies.

Na 2 sloiki po 500 ml:

400 g czerwonych burakow

3 cebule

200 g kwaskowatych jablek

imbir w proszku (ok 1 lyzki)

200 ml octu winnego z czerwonego wina

50 ml czerwonego wina

3 gozdziki

6 ziarenek ziela angielskiego

5 lyzek rodzynek

5 lyzek brazowego cukru

sol

Buraki wyszorowac i ugotowac w mundurkach w osolonej wodzie. Nastepnie obrac i pokroic w kostke. Cebule obrac i pokroic w poltalarki. Jablka obrac, wyjac gniazda nasienne i pokroic w kostke. Ocet zagotowac z winem i przyprawami, dodac jablka i cebule, gotowac ok. 10 minut. Dodac buraki, rodzynki i cukier, wymieszac, gotowac ok. 15 minut, nastepnie osolic do smaku i przelozyc do sloikow. Pasteryzowac 15 minut.

Przepis z: „Lisa. Kochen und Backen” nr 1/2011

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.