Zupa dyniowo-paprykowa

zupa_dyniowa_z_papryka_540x405_20131030203540

Zapraszam w halloweenowy wieczor na talerz rozgrzewajacej zupy paprykowo-dyniowej 🙂

Dla 6-8 osob:

750 g ziemniakow

1kg dyni

2 duze straki zoltej lub czerwonej papryki

1 szczypta mielonej pikatnej papryki w proszku

2-3 cebule

3 zabki czosnku

150 g posiekanych orzeszkow ziemnych

3 lyzki masla

2 lyzki gestej smietany

skorka otarta z polowy cytryny i sok

2 lyzki przyprawy curry

sol

1 lyzka mielonego imbiru

Orzechy uprazyc na patelni na zloty kolor. Dynie obrac, usunac pestki i pokroic w kostke. Papryki umyc, usunac pestki i pokroic w kostke. Cebule posiekac na drobno, czosnek przepuscic przez praske lub drobno posiekac. Cebule i papryke zeszklic na tluszczu. Dodac czosnek i curry, zalac 8 szklankami wody i zagotowac. Ziemniaki obrac i pokroic w ksotke, razem z dynia dodac do zupy. Po zagotowaniu gotowac jeszcze 20 minut, az warzywa beda miekkie. Nastepnie zmiksowac, dodajac smietane, sok i skorke z cytryny. Doprawic do smaku. Zupa smakuje rowniez w wersji niemiksowanej. Przed podaniem posypac orzechami.

Przepis z: „Kuchnia polska” M. Caprari.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.